Ağzımızda son çıkan dişler yirmi yaş dişlerimizdir ve bu dişlere üçüncü azı dişleri de denir. Hastaların yapısal özelliklere göre farklılık göstermesiyle birlikte çoğunlukla 18-24 yaş aralığı arasında çenemizin her iki tarafının sonunda yirmi yaş dişlerimiz ortaya çıkarlar. Nadir olarak ise hiç çıkmazlar ya da gömük dişler olarak kalırlar. 20 yaş dişler ve gömük dişlerin çekimi oldukça önemli bir müdahaledir. Bu yüzden de deneyimli doktorlarımız ve ince ayrıntılara önem veren çalışanlarımızın bulunduğu İlkdent diş kliniğimizde tedavinizi olmanızı tavsiye ediyoruz.
20 Yaş Dişlerinin Çekilme Sebepleri Nelerdir?
Yirmi yaş ve gömük dişlerde görülen bazı sıkıntılar antibiyotiklerle tedavi edilse de bazı durumlarda cerrahi müdahale ile dişlerin çekilmeleri gerekmektedir. Bu durumlar ise sırasıyla şöyledir; gömük ya da yarısı gömük dişlerin etrafında bulunan yumuşak yapıların enfeksiyon kapması, yeterli temizlemenin yapılmamış olmasından meydana çıkan çürüme veya herhangi bir diş eti hastalığı ve yirmilik dişin yanında bulunan dişe baskı yapılması sonucunda oluşan şiddetli ağrılardır. Yirmilik dişlerin çekimi göründüğü kadar zor bir cerrahi müdahale değildir fakat çekimi zorlaştıran bazı unsurlar bulunmaktadır.
Sizi Arayalım
Gömük Diş Tedavisi ve Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Birçok nedenden ötürü diş etimizin altında veya kemik içerisinde kalmış dişlere gömük dişler denir. 20 yaş dişler ve gömük dişler eğer ağrı yapıyorlarsa, diş etimizde apse olmasına neden oluyorsa ve komşu dişin çürümesine yol açıyorlarsa derhal çekilmeleri gerekir. Dişin konumuna göre normal bir çekim ya da cerrahi bir müdahale ile çekim işlemi gerçekleşir. Tedavi sonrası 24 saat boyunca tedavinin gerçekleştiği kısım ile yemek yenilmemelidir. İlk 24 saat boyunca asla sigara içilmemelidir. Hiçbir şekilde tükürülmemelidir çünkü bu kanama olmasına sebep olur.
Çok sıcak, çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Hasta ağız hijyenine dikkat edip verilen ilaçları düzgün kullanmalıdır.